Co mi nie zadaje śmiertelnego ciosu, to mnie silniejszym czyni.   Fredrich Nietzsche
         

Jaja konsumpcyjne zielononóżek i przepiórek...

 
Strona główna
O mnie
Kontakt
To może być Twoje
To pomogę zrobić
Kalendarz
Przyjazne strony
Galeria
Moje bannery
   
   
   
                         
 

Legendarne wręcz jaja zielononóżek. Jedne z najzdrowszych jaj kurzych. Mają genetycznie obniżoną ilość cholesterolu. Może być go mniej nawet o 30%.Zalecane osobom będącym na diecie.

 

 

 

 

I nie mniej legendarne jajka przepiórek. Na ich temat napisano wiele. Zacytuję fragment takiego opracowania.

"Wartość konsumpcyjna jaj przepiórczych polega na ich znakomitym smaku i dużym udziale żółtka w stosunku do całego jaja. W jaju przepiórczym istnieją nieoznaczone składniki, które to czynią je na ogół nieszkodliwymi dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Jednakże, w przypadku chęci podawania jajek przepiórczych alergikom uczulonym na jaja kurze, należy skonsultować to z właściwym lekarzem. Jajka przepiórek cechuje efektowny wygląd, szybkość przyrządzania ( na miękko należy je gotować minutę, natomiast na twardo 3 minuty) oraz dłuższy od kurzych okres zachowania świeżości podczas przechowywania. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jajek przepiórczych też jest bogatszy. Więcej jest niezbędnych aminokwasów np. metioniny znajdujące się przeciętnie 273mg/1gN, a w kurzym tylko 210mg/1gN; treoniny jest więcej, aż o 114mg/1gN. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych. Zawartość niektórych związków mineralnych także przemawia za jajkami przepiórczymi. Są one szczególnie dobrym źródłem istotnych pierwiastków jak żelazo ( o 0,27mg więcej niż w kurzym), fosfor ( o 0,27mg więcej), miedź ( 4 razy więcej niż w kurzym) czy cynk ( o 0,11mg więcej). Szczególnie atrakcyjny jest poziom witamin spotykany w jajku przepiórki. Przewyższają one jajo kurze przede wszystkim zawartością prowitaminy A ( karoten), tiaminy ( wit.B1), ryboflawiny i ejankobalaminy ( wit.B12)."