Legendarne wręcz jaja zielononóżek.
Jedne z najzdrowszych jaj kurzych. Mają genetycznie obniżoną ilość
cholesterolu. Może być go mniej nawet o 30%.Zalecane osobom będącym na diecie.
I
nie mniej legendarne jajka przepiórek. Na ich temat napisano wiele.
Zacytuję fragment takiego opracowania.
"Wartość
konsumpcyjna jaj przepiórczych polega na ich znakomitym smaku i
dużym udziale żółtka w stosunku do całego jaja. W jaju przepiórczym
istnieją nieoznaczone składniki, które to czynią je na ogół
nieszkodliwymi dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Jednakże,
w przypadku chęci podawania jajek przepiórczych alergikom uczulonym
na jaja kurze, należy skonsultować to z właściwym lekarzem. Jajka
przepiórek cechuje efektowny wygląd, szybkość przyrządzania ( na
miękko należy je gotować minutę, natomiast na twardo 3 minuty) oraz
dłuższy od kurzych okres zachowania świeżości podczas
przechowywania. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jajek
przepiórczych też jest bogatszy. Więcej jest niezbędnych aminokwasów
np. metioniny znajdujące się przeciętnie 273mg/1gN, a w kurzym tylko
210mg/1gN; treoniny jest więcej, aż o 114mg/1gN. Wysoki poziom
aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej
jaj przepiórczych. Zawartość niektórych związków mineralnych także
przemawia za jajkami przepiórczymi. Są one szczególnie dobrym
źródłem istotnych pierwiastków jak żelazo ( o 0,27mg więcej niż w
kurzym), fosfor ( o 0,27mg więcej), miedź ( 4 razy więcej niż w
kurzym) czy cynk ( o 0,11mg więcej). Szczególnie atrakcyjny jest
poziom witamin spotykany w jajku przepiórki. Przewyższają one jajo
kurze przede wszystkim zawartością prowitaminy A ( karoten), tiaminy
( wit.B1), ryboflawiny i ejankobalaminy ( wit.B12)."