Co mi nie zadaje śmiertelnego ciosu, to mnie silniejszym czyni.   Fredrich Nietzsche
         

Zielononóżki kuropatwiane...

 
Strona główna
O mnie
Kontakt
To może być Twoje
To pomogę zrobić
Kalendarz
Przyjazne strony
Galeria
Moje bannery
   
   
   
                         
 

 

W 2008 roku, zielononóżek w sprzedaży już nie mam.

 

Chciałbym bliżej przedstawić hodowane przeze mnie kury zielononóżki kuropatwiane. Zielononóżki są ogólnoużytkowymi kurami średniej wielkości. Doskonale przystosowane są do chowu przyzagrodowego. Wynika to, z ich znakomitych umiejętności poszukiwania pokarmu, szybkiego pierzenia się i silnego instynktu kwoczenia. Są  bardzo odporne na choroby i  umiejętnie unikają wszelkich niebezpieczeństw występujących w środowisku naturalnym.

Naturalny pokarm, ekologiczne warunki bytowania oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, mogą pełnić rolę żywności leczniczej. Poza walorami smakowymi , charakteryzują się obniżonym poziomem cholesterolu w żółtku. Jest to u zielononóżek cecha uwarunkowana genetycznie.

Mięso zielononóżek jest delikatne o pełnym aromacie i bardzo smaczne. Szczególnie dobre są potrawy gotowane, takie jak rosół czy potrawka.