Chciałbym bliżej przedstawić hodowane przeze mnie kury zielononóżki
kuropatwiane. Zielononóżki są ogólnoużytkowymi kurami średniej wielkości.
Doskonale przystosowane są do chowu przyzagrodowego. Wynika to, z ich
znakomitych umiejętności poszukiwania pokarmu, szybkiego pierzenia się i silnego
instynktu kwoczenia. Są bardzo
odporne na choroby i umiejętnie
unikają wszelkich niebezpieczeństw występujących w środowisku naturalnym.
Naturalny pokarm, ekologiczne warunki bytowania oraz słońce i świeże powietrze
wpływają na to, że jaja zielononóżek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową,
mogą pełnić rolę żywności leczniczej. Poza walorami smakowymi , charakteryzują
się obniżonym poziomem cholesterolu w żółtku. Jest to u zielononóżek cecha
uwarunkowana genetycznie.
Mięso zielononóżek jest delikatne o pełnym aromacie i bardzo smaczne.
Szczególnie dobre są potrawy gotowane, takie jak rosół czy potrawka.